Kaasujääkaapin ostajan opas

Löydä käyttötarpeeseesi sopiva kaasujääkaappi

Kaasujääkaappi on usein pienehkö nestekaasulla toimiva jääkaappi jota käytetään matkailuautoissa, veneissä sekä mökeillä. Tässä ostajan oppaassa voit lukea mitkä tekijät vaikuttavat jääkaapin valintaan.

Sunwind Ventus 60 litraa

Sunwind Ventus 60 litraa

Sunwind Ventus 100 litraa

Sunwind Ventus 100 litraa

Sunwind Ventus 185 litraa

Sunwind Ventus 185 litraa

Sunwind Ventus 225 litraa

Sunwind Ventus 225 litraa

Oletko hankkimassa kaasujääkaappia?

Tämä ostajan opas kertoo sinulle kaikki parhaat vinkit joiden avulla sinä löydät juuri sinun käyttötarpeeseesi sopivan kaasujääkaapin. Tässä oppaassa käsitellään mm. seuraavia asioita:

 • kuinka suuri kaasujääkaappi sopii minulle?
 • kuinka paljon kaasua jääkaappi kuluttaa?
 • mihin kaasujääkaappi tulee sijoittaa?
 • kaasujääkaappien käyttöominaisuudet

Kaasujääkaapin tilavuus

Sinun tulee mitoittaa kaasujääkaappi tarpeidesi mukaan.

Jos jääkaappi on liian suuri, tulet käyttämään kaasua turhaan ja tulet hukkaamaan rahaa.

Jos taas kaasujääkaappi on liian pieni ei ilma kierrä ollenkaan kaapin sisällä ja se taas johtaa siihen että jääkaappi huurtuu ja elintarvikkeet saattavat pilaantua nopeammin kuin tavallisesti.

Normaalisti hyvinkin energiatehokas kaasujääkaappi ei ole taloudellinen mikäli se ei ole tilavuudeltaan sopiva sinun käyttötarpeeseesi.

Mikäli taloutesi ostaa usein suuria määriä elintarvikkeita kerralla saatat tarvita kaasujääkaapin jossa on pakastin. Pakastimien tilavuudet vaihtelevat eri mallien välillä, usein 20 litrasta (pienet pakastelokerot) yli 60 litraan (suuret jääkaappi-pakastin-yhdistelmät).

Tärkein asia jota sinun tulee miettiä kun olet hankkimassa kaasujääkaappia on se että kuinka suuren kaasujääkaapin tarvitset – eli kuinka suuri jääkaapin tulee olla tilavuudeltaan.

Perussääntönä voidaan pitää että 1 tai 2 hengen talouteen riittää 100 – 150 litran kaasujääkaappi kun taas 3-4 hengen perhe tai kaveriporukka tarvitsee vähintään 150-200 litran kaasujääkaapin.

Suuremmille porukoille on olemassa jopa 225 litran tilavuuden kaasujääkaappi.

Jos olet liikkeellä yksin tai jos jääkaapin käyttö on hyvin pientä saatat pärjätä jopa 60 litran tilavuuden kaasujääkaapilla.

Kaasujääkaapin kulutus

Kaasujääkaapit toimivat kaasulla, vaikka on toki olemassa malleja jotka toimivat sekä kaasulla että sähköllä. Näissä malleissa jääkaappi voidaan kytkeä 12V tai 230V ulostuloon jos kaasu on päässyt loppumaan.

Kaasujääkaapin kulutus riippuu tietenkin kaapin tilavuudesta: suurempi jääkaappi kuluttaa enemmän kaasua kuin pienempi jääkaappi.

Kaasujääkaappien kulutukset vaihtelavat myös eri mallien väillä, tässä muutama esimerkki:

 • Sunwind 60 litran jääkaappi kuluttaa noin 14 grammaa kaasua per tunti
 • Sunwind 100 litran jääkaappi kuluttaa noin 16 grammaa per tunti
 • Sunwind 185 litran jääkaappi kuluttaa noin 23 grammaa per tunti
 • Sunwind 225 litran jääkaappi kuluttaa noin 29 grammaa per tunti

Jos kaasunkulutus on sinulle tärkeää kannattaa sinun valita jokin tunnetun valmistajan (esim. Sunwindin) kaasujääkaappi sillä laadukkaammat jääkaapit kuluttavat vähemmän kaasua.

Kaasun säästämiseksi kannattaa myös aina pitää jääkaappi pois päältä silloin kun se ei ole käytössä, eli jos sinulla on kaasujääkaappi mökilläpidä jääkaappi pois päältä aina kun et ole mökillä!

Kaasujääkaapit ovat yhteensopivia tavallisten kaasupullojen kanssa ja nehän ovat usein 10 kg kaasupulloja. Jos jääkaappi kuluttaa n. 14 g kaasua per tunti, antaa 10 kg kaasupullo sinulle satoja käyttötunteja.

Hinta – mitä jääkaappi maksaa?

Kaasujääkaapin hintaan vaikuttaa monta tekijää, mm. tilavuus, ominaisuudet ja valmistaja. Mitä suurempi tilavuus jääkaapissa on, sitä kallimpi kaappi on yleensä. Ja kaasujääkaappi pakastimella on aina kalliimpi kuin malli jossa ei ole pakastinta.

Kaipaatko rahoitusta ostoksille? Tutustu Rahalaitokseen tästä.

Yleisesti ottaen hinnat liikkuvat noin 300 eurosta aina hieman yli 1 000 euroon asti, riippuen mallista ja valmistajasta. Itse suosin tunnetumpia valmistajia, kuten esim. Sunwindiä.

Mihin kaasujääkaappi tulee sijoittaa?

Kaasujääkaappi tarvitsee hieman ”hengitystilaa” ympärilleen toimiakseen mahdollisimman tehokkaasti. Sinun tulee siis mitata tarkkaan kuinka suuri tila sinulta löytyy keittiöstä jääkaappia varten ja verrata sitä jääkaapin ulkomittoihin. Jos jääkaapin ympärillä ei ole tarpeeksi tulee voi se jopa kolminkertaistaa kaasujääkaapin kulutuksen.

Monet ihmettelevätkö voiko kaasujääkaapin todella sijoittaa sisätiloihin ja vastaus on: kyllä, kaasujääkaapin voi sijoittaa sisätiloihin esim. keittiöön. Toiset kuitenkin valitsevat sijoittaa jääkaapin esim. terassille – tässä tapauksessa sinun kannattaa sijoittaa jääkaappi niin että se ei seiso suoraan auringossa ja niin ettei kosteus pääse käsiksi jääkaappiin.

Älä sijoita kaasujääkaappia astianpesukoneen, uunin tai jonkin muun kodinkoneen viereen, sillä niistä tuleva lämpö vaikuttaa jääkaapin tehoon ja nostaa kaasunkulutusta.

Jääkaapin paikkaa miettiessä kannattaa myös tarkistaa voiko oven kätisyyttä vaihtaa: jos sitä voi vaihtaa on sinulla paljon vapaammat kädet jääkaapin sijoittamista ajatellen.

Kaasujääkaapin käyttöominaisuudet

Helppokäyttöisyys on aina plussaa ja sama pätee myös kaasujääkaappeihin. Sinun kannattaa tutustua ominaisuuksiin tarkasti ennen kaasujääkaapin ostamista. Tässä muutama ominaisuus joihin kannattaa tutustua ennen ostamista.

Lämpötilan säätö

 • onko laitteessa mahdollisuus seurata ja säätää lämpötilaa ovea avaamatta?
 • mihin kohtaan säätöpainikkeet ovat sijoitettu (on ärsyttävää joutua siirtämään kaappia joka kerta kun haluaa vaihtaa säätöjä)?
 • ovatko laitteen varoitusvalot ja -äänet riittävät?

Sisätilat

 • miten sisätila on jaoteltu: kuinka monta hyllyä jääkaapissa on?
 • onko vihanneksille omat laatikot ja lokerot?
 • voiko hyllyjä järjestellä uudelleen?
 • ovatko hyllyt tarpeeksi korkeita?
 • miten helppoa sisätilat on siivota?
 • onko oven kätisyys vaihdettavissa?

Siirtäminen

 • kuinka painava jääkaappi on?
 • kuinka suuri jääkaappi on?
 • onko jääkaapin pohjassa pyörät jotka auttavat siirtämistä?

Melutaso

Toisille kaasujääkaapin hiljaisuus on erittäin tärkeää ja silloin tulee tarkistaa jääkaapin melutaso – eli kuinka kova melu jääkaapista tulee kun se on toiminnassa.

Kaikki kaasujääkaapit pitävät jonkin verran ääntä toimiessaan; naksumista, kuplimista, pauketta ja puhinaa – ne eivät kuitenkaan ole merkkejä epätoiminnallisuudesta, ne ovat ihan tavallisia ääniä.

Melutasot vaihtelevat paljon erilaisten mallien välillä: suuret mallit ovat äänekkämpiä kuin pienet mallit, ja kalliimmat jääkaapit ovat hiljaisempia kuin halvemmat mallit. Hiljaisimmat kaasujääkaapit ovat noin 40 dB.